Frate, am crescut si eu animale in aceasta viata. Caini, ca sa fiu mai exact. Stiu si inteleg exact ce responsabilitati implica asta. Dar cel mai important este ca, odata ce ai bagat in casa un animal, fara indoiala din acel moment el devine un membru al familiei cu drepturi depline. Ba chiar si mai mult de atat. Ca poate nevestei ii mai spui ca azi n-am chef sa ma misc din pat, te descurci singura daca ai nevoie de ceva. Da’ cainelui nu poti sa-i zici javră, ia arde-o tu singur prin parc, ca azi ma fute o leneeee… Vrei, nu vrei, mort-copt, patrupedul trebuie sa iasa afara. Ca sa nu va mai povestesc de Billy, care stia cu precizie de ceasornic cand vine week-end-ul. In orice alta zi a saptamanii ieseam din casa si imi vedeam de treaba fara nicio problema. Dar sa fi incercat sa plec undeva sambata sau duminica, fara sa-l scot pe el? Mama, mama, cat scandal iesea. Circ facea. Se punea in usa, urla, se ridica in doua labe. Sa mor eu daca mint macar un cuvant. Doar ca nu putea sa vorbeasca si sa ma ia la trei pazeste boss, unde cacat crezi tu ca pleci intr-o zi cand nu te duci la munca, fara mine, ha? Exact cum va spuneam, membru al familiei cu drepturi depline, ba chiar si mai mult de atat. 

Trec peste acest aspect si presupun ca n-ai mai avut niciodata vreun animal, esti la prima experienta de acest fel. Dar creier, inainte sa ti-l iei, ai avut? Sa te informezi si tu ce presupune asta? Sa te gandesti daca poti, daca vrei, daca-ti permiti? P-astea n-ai putut sa le faci? Ca e simplu sa zici aaa, ce maimutica draguta, vreau si eu una! Dar sa intelegi ce presupune s-o ai, s-o cresti si s-o pastrezi, iti cere sa pui un pic la lucru chestia aia pe care tu o ai pe umeri dintr-un singur motiv, sa nu te ploua in gat. Ceea ce nu e cazul tau, oricine ai fi tu, cel/cea care ai pus acest anunt:

mihai_vasilescu_maimuta_olx

Eu eram copil cand am citit „Singur pe lume”. Bai frate, daca n-am plans si nu am jelit cand a murit Sufletel, de se rupea camesa pe mine (acu’ eu traiesc cu impresia ca stiti cine era Sufletel, nu mai trebuie sa va povestesc ca era maimuta lui Remi). Si atunci cum dracului sa inteleg cand vad vand maimuta jucausa si isteata? Da’ pe ma-ta de ce n-o vinzi ma? Sau ea nu e jucausa si isteata? Cu „jucausa” nu stiu ce sa zic, da’ „isteata” nu e sigur, ca daca era, nu te mai facea pe tine.

Ah, da, sa stiti ca nu sunt complet retard. Pot sa inteleg motivatii de genul o dau, pentru ca, din diverse motive, nu mai puteam s-o pastrez. Si „diverse” se poate inlocui cu orice: nu-mi mai permit; nu mai pot sa am grija de ea; nu mai vreau; nu ma mai lasa sotul/sotia; am fatat nascut si mi-e frica sa nu vada barbatu-meu ca ala micu’ seamana leit cu maimuta; sunt statut si cand o vad in curu’ gol prin casa, mi se scoala etc. Absolut orice motiv pentru care nu mai poti s-o tii este valabil si ti-l iau in considerare. Se poate intampla, n-ai ce sa-i faci. Ce nu accept eu este cu totul altceva: cand apar situatii de genul asta, faci orice sa-i fie bine animalului. Adica faci tot posibilul sa-l dai intr-un loc unde stii ca o sa fie iubit si bine ingrijit. Nu ceri 1600 de euro pe el!!! Ca atunci nu ma pot gandi decat ca esti un cretin (sau o cretina), care pe langa ca nu si-a putut asuma sa aiba grija de un suflet, mai vrea si bani in schimbul lui. Si cine vinde suflete pe lumea asta, o s-o suga de la necuratu’, pe cealalta. Eu, cel putin, asa sper.

Nu ma luati cu poate a primit-o omul cadou si nu are nicio vina. Maimuta are doi ani si jumatate, lucru care ma face sa cred ca n-a primit-o ieri. Pana la urma, pot sa inteleg si situatia asta, dar cu atat mai mult nu ceri 1600 de euro pe ea, ci incerci s-o plasezi undeva unde sa-i fie bine. Moca! Ba le mai dai noilor stapani si toate lucrusoarele care-i erau ei dragi, doar-doar o ajuti sa nu sufere si sa se adapteze la noul camin mai repede. Eu ma intreb ce-o sa faca asta care a pus anuntul, daca ajunge in situatia sa nu-si mai permita sa-si intretina copilul? Il pune si pe ala pe olx?

Gresesc cu ceva? Are cineva animale de casa pe aici? Si daca da, pe ce bani le-ati vinde?