Pentru ca atat a durat sa citesc o stire de cacat, scrisa cu curul. Domnisoara Ioana Raluca Nitu, autoarea acestui material ambiguu si scris asa ca sa fie, ar trebui sa revina si sa-si ceara scuze. Era fumata si nu si-a dat seama ce face. Stirea (pe care o aveti aici, dar stiu sigur ca n-o s-o cititi si de data asta chiar va inteleg) zice ca undeva in Anglia, la o ferma, autoritatile au luat masuri sa elibereze opt barbati, intre 21 si 46 de ani, exploatati in conditii de munca similare sclaviei.

Hai sictir, bai Ioana (sau Raluca). Adica cum?

Erau vanduti intre proptietarii de plantatii? Copiii lor intrau direct in patrimoniul stapanului si erau valorificati prin licitatii cu strigare? Sau care erau conditiile similare sclaviei? Tu-ti dai seama ca vorbim de opt zdrahoni, in puterea varstei, obisnuiti cu munca la camp? Ah, si mai erau si de nationalitate romana, letona si poloneza (adica nu vreun frantuz pisalcios care sa inceapa sa planga). Ce crezi tu ca l-ar fi retinut pe oricare dintre ei sa-i futa una „proprietarului de sclavi” si sa-si vada de drumul lui in viata? Sau crezi ca l-ar fi urmarit ala cu caini de vanatoare si l-ar fi dat pe mana arendasului sa-l biciuiasca?

Iti zic eu, ori ai citit de curand „Coliba unchiului Tom” (dar ma indoiesc, avand in vedere capacitatea ta de a redacta o stire inteligibila si credibila) ori ai vazut saptamana trecuta „Django Unchained” si esti inca sub impresia puternica (semi-erotica) pe care ti-a starnit-o negrul eliberat. Te cred si eu, daca tragea asa de bine cu pistolul, iti imaginezi ca fututul e o joaca de copii pentru el.

Asa ca, revenind, poate ne explici si noua unde si cum e cu sclavia. Ca din chestia asta, pe care ai scris-o mataluta, eu nu inteleg. Ia uite aici: Un bărbat în vârstă de 27 de ani din Luton, Bedfordshire, responsabil al fermei, a fost arestat sub suspiciunea că a ţinut mai multe persoane în sclavie. În urma percheziţiei, oamenii legii au confiscat mai multe echipamente industriale despre care se presupune că au fost furate. Cele opt persoane exploatate prin muncă au fost transportate într-un centru unde primesc consiliere şi îngrijiri medicale.

Eu ma asteptam ca in urma perchezitiei sa fie eliberati din lanturi cei opt, nu sa fie gasite niste echipamente industriale de provenienta incerta si suspecta. Adica hai cu eliberarea, nu cu arestul pentru furt. Auzi exprimare „cele opt persoane exploatate prin munca”. Da’ prin ce ai fi vrut sa-i exploateze? Prin tinut in brate? Pentru ce dracului sa-i plateasca nenea ala care ciordise echipamentele? Pe ochi frumosi? Pai atunci de ce nu te duci tu sa depui cate o reclamatie la ITM si la Politie, sa-ti reclami scarba aia de patron ca te exploateaza prin munca? Jegosul te pune sa scrii articole? Da’ ce esti tu? Scrib la curtea lui Ramses al doilea? Ce-i drept, se vede ca esti revoltata, nu-ti iese deloc treaba cu scrisul. E din razbunare, nu? Ca altfel tu te-ai pricepe, dar de ce sa te lasi exploatata de capitalistii astia sclavagisti?

Uite, iti zic parerea mea: autoritatile le-au stricat rostul baietilor alora, care mancau si e o paine neagra in Anglia. Si nu-i tinea nici dracu’ sclavi, ca nu mai suntem acu’ 250 de ani. Cel mult, cred ca-i platea la „negru”. Iar pentru asta si pentru echipamentele furate, il aveau sub observatie pe „stapanul de sclavi”. Si i-au dat „decisiva”. Ce zici de varianta mea, Ioana Raluca Nitu?

mihai_vasilescu_libertate

sursa foto