Pen’ca multi o ardeti in deplasare zilele astea, ma mai aberez si eu pe un subiect drag mie, ca si asa nu are cine sa citeasca pe aici: sportul rege.

Hai sa ne intelegem, fotbalul a fost gandit, inca de la inceput, pentru a se adresa publicului. De-aia exista chestiile ale cu scaune (tribunele), sa vina niste unii acolo si sa incurajeze sau sa sufere pentru echipa lor. Sau, pur si simplu, de placere. Sa se uite. Chiar daca privesti un meci din fotoliu, de acasa, parcă e altceva cand vezi tribunele pline si se aud galeriile cantand. Prin urmare, as fi tentat sa zic ca publicul e aproape la fel de important ca actorii principali, jucătorii. Ca altfel nu se mai construiau arene cu zeci de mii de locuri, nu?

Am fost in tribuna la meciul Stelei cu Brasovul, in urma caruia onor Liga a hotarat ca urmatoarele doua jocuri sa se joace fara suporteri si o amenda financiara in valoare de 60.000 de lei.

Ce s-a intamplat? O parte dintre spectatori au gasit de cuviinta sa injure toti jucatorii adversi, care evoluasera in trecut la rivalele traditionale (dinamo si rapid). Ba chiar si pe cei care trecusera prin Ghencea, iar acum aparau culorile celeilalte echipe. Sa-i numim aici pe Marius Constantin (rAPID), Georgian Paun (dINAMO), Janos Szekely (ex-Steaua) sau Romeo Surdu (ex-Steaua, ex-rAPID). Plus cei doi antrenori Cornel Talnar si Florentin Petre, ambii „câini” cu vechi state de serviciu.

Nu pot sa va descriu cam ce le-a fost dat tuturor celor de mai sus sa auda. Rude pe care nici nu le-au cunoscut, au fost pomenite si expuse diverselor feluri de perversiuni sexuale. Ma rog, gusturile nu se discuta. Mie, personal, mi-ar displacea profound sa fac sex oral cu mama vreunia dintre ei. Ca sa nu mai spun ca poti fi suspectat de gerontofilie sau necrofilie, dupa caz.

Am stat chiar in spatele bancii lor de rezerve. Credeti-ma, Florentin Petre ar fi avut cele mai mari motive sa cedeze nervos. I s-a urat inclusiv sa se duca urgent langa fostul lui coleg si prieten Catalin Haldan. Dar piticul s-a facut ca nu aude. Si el si toti cei mentionati mai sus, au inghiti in sec la auzul urarilor de bine si si-au vazut de treaba lor. Cu o exceptie: Marius Constantin.

Acest baiat (mi-e greu sa-l numesc sportiv si am fost la un pas sa-i zic chiar „tigan”, dar ma suspenda astia naibii si pe mine) a fost singurul care a intors spre tribune, ceea ce primea de acolo. A injurat inca din minutul unu al partidei. Eram acolo, l-am auzit cu urechile mele. Iar totul a culminat cu cele doua degete mijlocii ridicate si aratate unui stadion intreg, spre sfarsitul celei de-a doua reprize. SI NU AI VOIE SA FACI ASA CEVA, indiferent de ceea ce auzi. Ia imaginati-va ca se apuca jucatorii de tenis sa injure specatorii. Ori cei de la biliard, snooker sau sah. Pai ce-ar iesi acolo?

mihai_vasilescu_marius_constantin

sursa foto

Eram pe un stadion. Unde este absolut firesc ca nivelul de IQ sa nu fie chiar cel mai ridicat din lume. E normal sa intre si indivizi care contribuie mult la scaderea mediei lui. Tu, jucator de fotbal, ii lasi naibii in pace si iti vezi de treaba pentru care esti platit: sa joci. Ca nu te plateste Brasovul sa stai suspendat cate trei etape (da, asta e sanctiunea pe care a luat-o), pentru ca nu ai avut atata creier in cap decat sa te apuci sa injuri DIN TEREN, spectatorii. Pentru chestia asta, eu daca as fi conducator al acelui club, l-as arde de nu s-ar vedea, la bani.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=vDqOatLdbdU&w=420&h=315]

Cam astea au fost faptele. Sa revenim la sanctiunea Ligii: doua etape fara spectatori in tribune si 60.000 de lei amenda.

Cum au stabilit ei cuantumul de „cascaval” habar nu am. De ce nu au fost patrustrei de mii sau o suta douazeci? Eu cred ca la comisie treaba e cam asa. Cati bani le luam ma, treij de mii? Nuuuu, e prea putin, astia au bani! Pai atunci dublam. Iar motivul pentru care s-a dat amenda este unul de mare cacat. Cica pentru „scandari rasiste”. Si, care e vina clubului? Cum ar putea sa preintampine asta? Cum ai putea tu sa visezi ca niste oameni se apuca sa strige ce le trece lor prin cap? Da, pentru torte, petarde si alte obiecte, sa plateasca. Este vina lor ca nu au organizat sistemul de paza in asa fel incat sa nu se ajunga cu ele in tribuna. Dar pentru scandari???

Daca despre pedeapsa pecuniara mai vorbim, ne mai targuim, ce nu pot intelege sub nicio forma este sanctiunea de a juca fara spectatori. Cum asa ceva? Cum sa faci asta, cand sportul asta pentru asa a fost inventat? Gasiti bai conducatorilor, care sunteti voi cei mai conducatori, alte solutii. Rezolva problema faptul ca Steaua nu va avea public doua etape? Asta e solutia? Pai pe sistemul asta, daca ati avea un cacat in mijlocul casei, l-ati baga sub covor si ati deschide geamul? Sau faceti in asa fel incat sa-l aruncati de acolo si sa curatati dupa el?

Cam ce pedeapsa ar fi trebuit sa primeasca Barcelona, dupa transferul lui Figo de la ei la Real Madrid, cand, la primul meci direct, suporterii catalani au aruncat inclusiv un cap de porc pe teren, ca sa inteleaga ala ca ei il considera tradator? Ha? Pai in Romania jucau si acum fara public.

mihai_vasilescu_figo_porc

sursa foto

Impuneti bai reguli si infrastructura pentru supraveghere. Ca in toata Europa civilizata. Sa poti sa-i identifici pe cei care vin si fac nasoale la meciuri. Sa stii de unde ii iei si sa-i poti amenda si forta sa stea acasa (sau la sectiile de politie, ca in Anglia), daca nu sunt in stare sa se comporte civilizat. Dar nu pedepsesti niste zeci de mii de oameni (ce vina am eu???) pentru ca tu nu esti in stare sa creezi legi si proceduri in urma carora astfel de lucruri nu s-ar mai intampla!

Si cum ramane cu banii pe care eu i-am dat deja ca sa-mi cumpar abonament? Gino, mi-i dai tu inapoi? Ca la meci inteleg ca nu ma pot duce!

mihai_vasilescu_keep_calm