Si eu ce fac in situatia asta? Vineri dimineata la Pipera era o aglomeratie infioratoare. In trafic, ca am avut proasta inspiratie sa iau masina. Chiar am fotografiat niste „organe”, care stateau si admirau miscarea, mai mult sau mai putin browniana, a masinilor. Sa mor eu daca am inteles pentru ce stateau ca niste p**i (asta o fi pluralul, sau P**e?) in intersectia aia. Eu intram in rond, de pe sensul fara prioritate, iar pe cel care avea, coloana de masini era practic nesfarsita. Iar vitele alea doua stateau si admirau cum faceai semne disperate (practic te milogeai) sa te lase si pe tine cineva sa te incadrezi. Ce mortii ma-sii pazeau aia, habar nu am. Aveau ordin de seviciu sa supravegheze intersectia si sa nu cumva sa intervina in vreun fel asupra „bunei desfasurari a traficului”? M-am blestemat pentru procrastinarea caracteristica mie, care ma tine sa nu ma duc sa-mi reinnoiesc permisul de conducere expirat. Ca m-am abtinut cu greu sa deschid geamul si sa-i intreb, sub o forma civilizata desigur, „ ce cacat paziti ba aici, de ce mama dracului nu dirijati intersectia”??? Dar na, cu musca pe caciula fiind, a trebuit doar sa-mi musc buzele, sa zambesc frumos si sa fac poze.

mihai_vasilescu_garcea mihai_vasilescu_aglomeratie

N-am terminat bine sa-i injur pe astia, ca m-am trezit cu alt mcv si trei „organe”, in fata. Astia erau mai activi. Nici ei nu dirijau circulatia, in schimb trageau pe dreapta cu radarul si pentru alte abateri. Cretini, la ora aia, daca reusesti sa schimbi „a treia” in Pipera, te simti ca la Nurburgring. Cred ca si astora le gresisera ordinul de serviciu. Dar, pentru ca tot se plictiseau, unul din ei a gasit de cuviinta sa ma opreasca. Plm, nu am inteles de ce. Tocmai trecusem de bariera, deci aveam viteza mortului care se duce spre ultimul popas, nu depasisem nu facusem nimic. O fi control de rutina, imi zic. Opresc, deschid geamul si il astept pe garcea. Ajunge ala la mine si zice, dar fara „buna ziua”, fara sa se prezinte, fara nimic:

– Mana aia de ce o tineati la obraz?

Mie mi se casca falcile fara se le pot controla. Ce vrea asta ma? Incerc sa-mi revin, dar nu prea reusesc. Chiar nu-mi venea in cap ce vrea de la mine.

– Ce sa fac? reusesc sa ingaim.

– Cu mana ce faceati? Nu cumva tineati telefonul?

Atunci mi-a picat fisa. Da’ eu chiar nu vorbeam. Ce kkt i s-a nazarit lu’ asta? Ma uit la telefonul care zacea pe scaunul din dreapta, suspect de aproape de mine. Ma gandesc „cine dracu’ m-a pus sa-l scot din buzunar, ca acum il intrebam la ce crede el ca vorbeam, la frunza?”. Dau sa ma enervez si imi aduc aminte de permisul expirat. Asa ca o iau cu duhul blandetii:

– Daca vi s-a parut ca vorbeam la telefon, sa stii ca nu…

Da’ n-am apucat sa termin, ca m-a intrerupt geniul in uniforma de la geamul masinii.

– Eh, lasati, ca eu am vazut. Actele, va rog! Exista un dumnezeu.

Cu asta m-a „anesteziat” din nou. Ce avea dialogul nostru cu Creatorul Universului? Ba, imi zic, stai asa. Si fac o roata cu ochii de jur imprejur sa-i vad pe aia cu camera ascunsa, care precis trebuiau sa fie pe acolo si sa rada de mine. Ntzzz, nu erau. Singura camera era cea de la radarul din masina politiei. Frate, asta e nebun, ce dracului vrea de la mine???

-Domnule, zic, daca insinuati ca am vorbit la telefon, sa stii ca nu e adevarat. Ati vazut ca era pe bancheta, langa mine.

Si atunci imi vine ideea de geniu (mereu imi vin din astea in conditii de stress si sub presiune, altfel sunt un lenes si un semi-dobitoc, cum ziceam mai sus). Asa ca i-o dau:

– Haideti sa ne uitam la ultimele apeluri.

Si pun mana pe telefon. Bine, i-as fi aratat orice, numai sa uite de actele alea. Parca-l auzeam „Ooo, domnule Vasilescu, umblati si cu permisul expirat”. Pe dracu’, permisul nu i-l dadeam nici daca ma ameninta cu pistoletul ala din dotare. Si in timp ce i-am zis, chiar am intrat in menu-ul de apeluri. Acu’ nu stiu ce sa zic, o fi simtiti indarjire in vocea mea sau nu se astepta nici el sa i-o dau pe asta cu „ultimile apeluri”, cert e ca s-a descumpanit. A aruncat o privire fugara spre ecranul telefonului si a slobozit scurt:

– Stiti ceva, dati-i drumul de aici ca deja ma enervez!

mihai_vasilescu_spaga

sursa foto

Jur, am incercat sa retin exact cum a spus. Bineinteles ca am plecat, pana sa termine el calumea fraza. Apoi, in timp ce il injuram de toti stramosii, vii si morti, ma gandeam (asa sunt eu, pot sa fac doua lucruri in acelasi timp. Uneori, daca mestec si guma, pot sa fac chiar trei) ce as fi facut daca omul insista ca am vorbit la telefon. Cum naiba ii dovedeam ca nu am facut-o? Desi el ar fi trebuit sa fie cel care-mi probeaza (parca asa spune prezumtia de nevinovatie). Ba, ce l-ar fi oprit sa zica si „vad ca nu purtati nici centura”, desi aia era regulamentar, peste pieptul meu. Pe bune, habar nu am. ce se intampla in situatia asta, cand politistul sutine ceva si conducatorul auto altceva? Care, cum are dreptate? Da, stiu ca poti sa nu semnezi PV-ul si sa-i dai in judecata. Dar eu vorbesc de o solutie imediata, atunci, fata in fata cu garcea, nu de ani de zile prin tribunale. Ma lamureste cineva?

mihai_vasilescu_soferi

sursa foto