Ma duc cu fii-mea sa ii fac pasaport biometric. Completez datele si doamna draguta de la ghiseu, ii spune sa isi lipeasca degetelul de geamul scanner-ului de amprente. Ma minunez ca au inceput nemtii sa fie interesati de amprentele cetatenilor cu varsta de 7 ani. Si fac o gluma inteligenta, cu tenta de amenintare la adresa posibilei cariere de spargatoare de banci a fie-mii.

– Maia ai grija, ca din aceasta secunda esti in baza de date a politiei. Daca vreodata faci ceva rau, si iti lasi urmele amprentelor pe acolo, ei afla.

Fii-mea rade total nevinovat, iar doamna de la ghiseu isi ridica delicat ochelarii de pe nas. Si cu o mina foarte serioasa imi spune:

– Doamna sa stiti ca aceste date sunt strict pentru intocmirea pasaportului. Dupa ce acesta este eliberat, automat datele sunt sterse.

Imi ridic delicat falca, picata pe tejgheaua dumneaei si o intreb:

– Doamna dumneavoastra chiar credeti asta, sau doar o spuneti cetatenilor? Scheisse (asta n-am mai zis, dar cred ca a inteles ea).

Adica cat de idioata sa fiu sa cred ca in tara  in care exsista 10.000 de camere video numai intr-un oras ca Hamburg (nu mai vorbim de cei 12.845 Km de autostrazi, care iarasi sunt filmati ca la Hollywood…nu exista o statistica oficiala a camerelor video mai noua de 2008, dar „gura targului” vorbeste de 1 milion jumate de ochisori albastrii tehnologizati) politia sa aiba in mana amprentele digitale ale cetatenilor (ca de, aproape pe toti ii apuca plimbareala prin tari straine) si sa le arunce la cos? Tare nu ?

Cand inca mai lucram in tarisoara noastra, eram angajata la un Minister. In cadrul unei delegatii oficiale a expertilor nostrii, in Spania, a avut loc un schimb de experienta. Spaniolii explicau cum exista in bazele de date ale statului cam tot ce se poate stii despre tine. Exemplul era ca ei stiau de la cati bani ai in cont, pana la cat poarta nevasta-ta la pantofi. La cate corrida ai asistat in ultimii ani si de cate ori ai intrat moca. Pai e foarte logic avand in vedere ca pe aici totul se plateste cu cardul, 75% din ce cumperi, in afara de mancare, o faci online (inclusive plata online). Evident ca exista intr-o baza de date, faptul ca fie-ta face balet si tu ii platesti cursul (ba chiar si cat costa). Sau ca barbata-tu ti-a luat lenjerie sexi de politista, ca asa a vazut el intr-un film,documentar sau ceva (cica numai de asta sunt interesati barbatii :)).

Acum ceva timp a avut seful meu accident de masina. Suna la politie sa-i anunte si se recomanda. In cinci minute apare politia la locul accidentului. Coboara din masina de patrulare “einz, zwei Polizei”, iar unul dintre ei avea in mana fix poza lui. Mare, color, printata frumusel in drum spre locul incidentului. Asta ramane paf. Aia voiau sa fie siguri ca, cel care a declarat accidentul, e acelasi cu cel pe care il au ei in fata. Incepe al meu sef sa urle ca de unde au poza, ca astea sunt date personale. So etwas ist verboten!…Si alte dulcegarii. As, de unde, poza era dintr-un loc public. Adica nu iti hackeresc ei cu manutele lor computerul  sau contul de facebook. Sa iti ia poza aia in costum de baie. Sau pe cealalta, cu berea in mana si amanta la subrat. Nuuu. Iti trag un portret fata, profil cand tu lingareai o ingetata in parc. Sau din trafic, cand iti rujai gurita la semafor.

Asa ca puneti fratilor poze linistiti pe Facebook, si alte social networks din astea. Ca daca vor poze cu voi, iti fac la colt de strada un shooting, de mor de invidie si fotografii de moda.

mihai_vasilesci_spy

sursa foto