Guest post by Mihai S.

Dragii mei,

Mi-am exprimat pe acest blog, respectul pe care eu il simt pentru clerici in general si pentru „slujbasii” bisericii ortodoxe din Romania, in special. Drept urmare, unul din cititorii mei, a tinut sa-si prezinte opinia cu privire la neasemuita constructie, ce va purta numele de „catedrala mantuirii neamului”. Sa-l ascultam:

„Ca iubesti popii, asa cum ii iubesc si eu, stiu. Ca de prea mult timp, suntem asaltati de tot felul de prea-cucernici din astia veniti cu te miri ce treaba (slujbe mai putin) dar datatoare de venituri frumusele si, atentie, neimpozabile, au mai scris si altii.

Ceea ce ma enerveaza insa e ipocrizia lor. Sau cel putin a unora. Ultima stire de genul asta am citit-o azi, aici.

Adica…nu e destul cat li s-a dat de la buget, pentru o constructie fara rost, Catedrala Mantuirii Neamului Prost (ca altfel nu are cum sa fie). Mai vor. Un mizilic de asa, cam, inca….50 de milioane de euro! Ca au scazut donatiile!

Pai prea-(ne)fericitul Patriarh Daniel, cel mai mare manager de suflete si nu numai (si de bani, chiar daca sunt „ochiul aluia cu cornite”) ce s-a gandit? Ia sa mai iau eu de la credinciosi (fraieri) cat se poate si apoi sa mai cer si de la stat. Adica din taxele colectate de la: cei mai putin credinciosi, atei, penticostali, musulmani etc (toti ceilalti platitori de taxe). Adica…vrei, nu vrei, banii ii dai! Ca sa ce? A intrebat cineva daca e nevoie de inca o Catedrala in Bucuresti? NU! S-au apucat ei sa o faca!

Pai, cand averile manastiresti nu sunt impozitate. Cand biserica desfasoara activitati de „srl”, neimpozitate si nefiscalizate, de genul spalatorii de masini, hoteluri sau vanzari de orice alte bunuri, sub largul patronaj al politicienilor, respectiv evaziune fiscala din greu, acum mai vor si alti bani de la stat? Cu investitia in catedrale se puteau ridica spitale, scoli sau gradinite, se putea investi in ceva profitabil, in centre de zi pentru persoane defavorizate sau altceva. Dar, NU! De ce? Pentru ca din alea  nu ies bani! Asta e, mai nou (de la preluarea de catre Prea Fericitul Incornorat Daniel) scopul: biserica trebuie sa faca bani! Nu conteaza cum! Elimina concurenta in materii de cimitire, pun taxe pe orice serviciu presteaza, trebuie sa faca bani!

Ei bine, de asta nu ii sufar eu pe popi! Cred in Dumnezeu, sunt cativa preoti care sunt considerati sfinti (vezi Arsenie Boca), dar aceia s-au dezis de cele lumesti. Cei de acum trebuie insa sa stranga bani. Pentru cine? Ca doar Dumnezeu nu vine sa ii ia, sigur!”

mihai_vasilescu-catedrala